Gespreksmateriaal

30 oktober 2018

Ballen gooien - bij Marcus 5: 1-20

Je ergste angst
‘Je moet je ergste angst onder ogen zien om hem te kunnen overwinnen’ is een bekende opvatting.

  • In hoeverre ben je het hiermee eens?
  • Waarom zou dit een goed of fout advies zijn?
  • Is het een algemeen geldende stelling of hangt het van de situatie af?

Ballengooien
Een ludieke manier om je angsten onder ogen te zien en te lijf te gaan. Verzamel te voren lege conservenblikken en neem een zachte bal mee.
Beplak elk blik met een angst, uitgebeeld in kleuren of tekeningen of met woorden. Denk aan draken, bliksemschichten, boze bazen, tandartsboren, tentamenopgaven, slangen, spinnen, ‘de schreeuw’, vliegtuigen, massa’s mensen, duivelsmaskers… Stapel de blikken nu op alsof je op de kermis bent in een ballengooitent: 5 blikken onder, daarop 4, daarop 3, dan 2 en tenslotte 1 (of aangepast voor het aantal blikken dat je van angst hebt voorzien.).

Ieder mag om de beurt proberen hoeveel angst z/hij kan afgooien in bijv. drie beurten. Na elke beurt de stapel weer opbouwen voor de volgende. Heb je niet voldoende blikken, dan kun je ook hardplastic bekers gebruiken; je mist dan wel het kenmerkende klengkededikleng blikgeluid bij het omgooien van de toren.


Christien Duhoux-Rueb


Overgenomen uit de jaarthemamap van de Gemeenschap voor Doopsgezind Broederschapswerk (GDB).
 GDB werkt het jaarthema uit voor gesprekskringbijbelkringen, jongeren in groepen en voor kinderen. De complete jaarthemamap Geef mij nu je angst kan besteld worden bij Margreet van der Schee: 0553-0153 85 | 06-135 21 723 | gdb@doopsgezind.nl (€ 10,00 excl. verzendkosten).

Voor een printversie van dit artikel: klik hier.


Voor meer gespreksmateriaal zie het overzicht

  Meer informatie     ANBI-register
 
  contact maandblad privacy
  routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
  veelgestelde vragen inloggen  colofon
     
   
  © 2019 Doopsgezind.nl